Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Gradsko groblje Zadar

Gradsko groblje Zadar

Gradsko groblje Zadar krase velebne grobnice, prava galerija na otvorenom.

Među stotinama izuzetno dojmljivih nadgrobnih spomenika na zadarskom Gradskom groblju posebno se ističu oni obitelji Perlini, Bakmaz, Nachich, Borelli, Manzin, Mazzoni i drugi. Posebnosti ovoga zadarskog groblja doprinose uvijek zeleni čempresi, zaštitni znak koji poprima ulogu samostalnog činitelja simbolizirajući ujedno znak trajanja i obnavljanja života. Gradsko groblje Zadar - VIDEO - ima svoju neprocjenjivu vrijednost, povijesnu, sociološku i umjetničku.

Prema pisanim podacima (Tommaso Ivanov "Il cimitero di Zara", Brescia 1986.) današnje Gradsko groblje Zadar datira iz 1820. godine kada se, zbog zabrane pokapanja unutar gradskih zidina, koje se stoljećima obavljalo uglavnom u crkvama ili na grobljima oko crkava u samim naseljima, započinje s izgradnjom ogradnog zida oko terena za ukop. Početkom 1821. godine započinje se s prvim ukopima na ovom dijelu.

Nešto kasnije dopušta se imućnijim zadarskom obiteljima izgradnja zidanih grobnica - spomenika uz ogradni zid na tadašnjem ulazu u groblje Zadar. Tako i danas postoje prekrasne grobnice značajnijih obitelji kao Abelich plemeniti grof Molata (lat. Melada), grobnica s pozlaćenim uklesanim Kristom u mozaiku, kao i grobnica Francesca Tommasicha, prvog austrijskog guvernera za Dalmaciju koji je umro 1931.godine. Nažalost, ostala je samo grobnica, spomenik je stradao u bombardiranjima u Drugom svjetskom ratu. Najstariji sačuvani nadgrobni spomenik je iz 1822. godine.

Današnji položaj, oblik i veličina Gradskog groblja Zadar razvili su se iz ovog njegovog najstarijeg dijela koji se danas naziva Novo groblje A. Taj je predjel 1974. godine stavljen pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine, a grobnice su, prema veličini i ljepoti izrade kao i položaju obitelji koja je bila osnivač grobnice, ocijenjene u četiri kategorije. Ocjenu I. kategorije dobile su najvrjednije grobnice i na njima se ne smije ništa mijenjati.

Prvo preuređenje groblja započelo je 1866. godine kada je izgrađena neogotička Kapela s arkadama. Arkade i Kapela prislonjene se uza zid starog antičkog akvadukta. Akvadukt potječe s početka 2. stoljeća, iz doma cara Trajana, a tim se putem voda s Vrane dovodila u sam grad. Na groblju se ovaj zid sačuvao u visini preko 3 metra.

Stari dio groblja danas zauzima oko 2,2 hektara. Sredinom 19. stoljeća sagradio se pravoslavni dio na istoku i dio iza arkada za ukop u zemlju. Godine 1934. groblje je dalje prošireno i tada su izgrađene zgrade na ulazu i samo pročelje. Taj novi prošireni dio zauzima 1,2 hektara. Godine 1975. se opet širi prema istoku, a taj predjel nazvan je Novo groblje C. Ovaj predjel obuhvaća najveći dio groblja, podijeljen je na 53 polja, a gradio se do 2002. godine.

Gradsko groblje Zadar se danas širi jugoistočno, kupnjom novih terena. Površina s terenima izvan ogradnih zidova koji se također redovito održavaju i čiste iznosi oko 11 hektara. Podijeljena je na 10 predjela, a svaki predjel na grobna polja. Na groblju danas postoji preko 6 000 grobnica i 1 500 ukopa u zemlju.
Izvor: Zadarski list - Karta: Gradsko groblje Zadar

Grad Zadar, tvrtka Nasadi, preuzeti će upravljanje i brigu nad grobljem Belafuža, koje je drugo po veličini na području Zadra. To prekrasno uređeno groblje prije 90-ak godina utemeljila je skupina stanovnika zapadnih gradskih četvrti. Zadnjih nekoliko desetljeća tim privatnim grobljem, s više od 1.500 grobnih mjesta, upravljalo je Društvo groblja Belafuža.

  • Groblje, šetnja kroz groblja, upoznajte i druga gradska groblja

 

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje