Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Klesarske usluge - Mehaničko čišćenje kamenaČišćenje kamena, klesarske usluge

Kako očistiti vosak, masnoću, smog... Što, kako i zašto najviše oštećuje kamen, kamene spomenike i nadgrobnu galanteriju? Kako to spriječiti, kako se štiti nadgrobna galanterija, kako smanjiti rizik od oštećenja...

Nakon postavljanja spomenika trajna oštećenja mogu nastati zbog nepažnje i neprimjerenog održavanja, kao i upotrebom kemikalija koje nisu namijenjene za čišćenje kamena. Kamen ne bi trebalo održavati poput keramičkih pločica. Treba uzeti u obzir dvije glavne činjenice, a to su tvrdoća i poroznost kamena. Oni bi trebali odrediti izbor kemikalija i pribora za čišćenje kamena.

Zadruga branitelja - KLESARSTVO, Markovo polje kvalitetno pruža razne klesarske usluge. Jedna od njih je i čišćenje kamena. Kamen je tvrd materijal, zbog čega se i događa da često znamo zaboraviti na njegovo održavanje i njegu. Čišćenje kamena treba obavljati stručnjak koji će odabrati najprikladniji postupak i sredstvo za čišćenje kamena s obzirom na vrstu, površinsku obradu i njegovu prethodnu zaštitu. Vršimo čišćenje kamena svih vrsta: kamene ploče, kamene obloge, čišćenje granita, čišćenje mramora.

  • Kemijsko čišćenje kamena: za čišćenje kamena i zaštitu, ne preporučuje se uporaba snažnih sredstava. Posebno nije dozvoljena uporaba klorovodične kiseline - solna kiselina (HCL). Kiselina će očistiti naslage prljavštine, lišaja, algi, kamenca ali i "pojesti" najmekše djelove i tako stvoriti pukotine i kanaliće. Kiša i smrzavica će na kraju uništiti kamen. Najbolje sredstvo za čišćenje je ono za pranje posuđa, koje dodajemo vodi u omjeru tri kapljice deterdženta na pet litara vode. To je dovoljno blago da neće oštetiti kamen, a istodobno će odmastiti površinu.
  • Mehaničko čišćenje kamena: mehaničkim čišćenjem zadiremo u samu strukturu i mikronski uklanjamo prljavu kamenu površinu. U postupke ove vrste ubrajamo suho ili mokro pjeskarenje kamena. Kod suhog pjeskarenja radi se o neposrednom dodiru pijeska sa kamenom površinom, što može uzrokovati oštećenja same površine. Kod mokrog pjeskarenja voda, pod visokim pritiskom, ispire mekše dijelove kamena. Ona istodobno jako vlaži kamen, a često puta prodire i u vezni materijal. Kao posljedica, javljaju se mrlje uslijed prodiranja salitre, u obliku bijelih šara na površini. Na tako promočene površine ne možemo nanositi niti zaštitno sredstvo, jer bi se ono loše povezivalo sa mokrim kamenom.
    U zadnje se vrijeme najviše preporučuje mikroabrazivno čišćenje kamena, jer tako ne kvarimo kamen kemijskim i mehaničkim sredstvima.
  • Mikroabrazivno čišćenje kamena: kod mikroabrazivne obrade kamena koristi se samo abrazivno sredstvo i voda. Ovim se postupkom mikronski uklanja prljavština na površini, dok sama kamena površina ostaje neoštećena. Ovaj postupak omogućava da se kamene površine obrađuju pod vrlo malim pritiscima, i to od jednog bara na više. Kod čišćenja kamena mikroabrazijom, najvažniji je uređaj koji nadzire snagu obrade i intenzitet djelovanja abrazivnog medija. Pritisak mora biti prilagođen svojstvima određene vrste kamena.
  • Najsigurnije sredstvo za čišćenje kamena je voda i mekana četka.

Neka od sredstva za čišćenje kamena - Zaštita, čišćenje i održavanje kamena - Klesarske usluge

Čišćenje kamena - LišajPodručje mrlje pokušajte očistite hladnom, po mogućnosti destiliranom vodom. Upotrijebite sredstvo za pranje kamena ili neko drugo neutralno sredstvo. Ako to ne pomogne onda je već došlo do oštećenja kamena.

Prije nego upotrijebite sredstvo za čišćenje kamena, pokušajte saznati što je zaprljalo površinu. Ovisno o kemijskom sastavu mrlje, može doći do reakcije sa sredstvom za čišćenje kamena i povećati štetu.

Nestručno čišćenje kamena, mramor i granit, može dovesti do većih oštećenja, a onda treba zamijeniti ploču za nadgrobni spomenik.

TERGON - sredstvo za čišćenje kamena je rađen na bazi vode, nije otrovan i nije zapaljiv. Koristi za dubinsko čišćenje svih vrsta kamena. Može se koristiti za čišćenje mramora, granita, prirodnog kamena. Djeluje na način da prodire u pore kamena ostavljajući površinu očišćenu, te ne djeluje štetno na okolinu (namještaj, drvo, metal, boju).

STAIN OFF - služi za odstranjivanje mrlja od vina, kave i nikotina s površine mramora i čišćenje granita.

QUASAR - sredstvo za zaštitu kamena za unutrašnju i vanjsku uporabu. Štiti od mrlja hrane i pića. Posebno koristan za šankove, stolove, umivaonike od mramora i granita.

STOP DAMP - sredstvo za zaštitu kamena od žućkastih mrlja koje nastaju tijekom vremena, a nastaju radi prirodne kemijske reakcije kamena na nečistoću vode. Štiti kamen od prodiranja vlage i salitre kroz pod. Koristi se za zaštitu podova od mramora i granita te ga je najbolje upotrijebiti prije fugiranja.

WET SEAL - sredstvo za zaštitu površina od prirodnog kamena , za porozne materijale, aglomerate i pješčare kao i za grube nepolirane površine. Preporuča se upotreba kod osjetljivijih vrsta kamena kao npr. pješčara i vapnenaca. Ne mijenja prirodnu boju kamena.

DERUX - sredstvo za čišćenje kamena - skidanje hrđe s prirodnog kamena mramora i granita.

BELLINZONI - prozvođač sredstava za čišćenje, zaštitu i održavanje površina od mramora i granita. U širokoj paleti proizvoda nudi deterdžente, impregnacije, ljepila (poliesterska i epoksidna), voskove, silikonske voskove, sapune za poliranje, sredstva za uklanjanje hrđe, sredstva za kristalizaciju, preventivna sredstva protiv grafita...

BELLINZONI sredstva za ZAŠTITU I ČIŠĆENJE KAMENA, mramora, granita, betona...MP4 VIDEO.
HR distributer za paletu ovih proizvoda: http://www.gkt-tuskanac.hr - zaštitna sredstva za čišćenje kamena.

 

Sredstva za čišćenje kamena

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje