Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Pere Lachaise, groblje umjetnika

Pere Lachaise, groblje

Pariz... Groblje... Na nečijem grobu autolak sprejem napisano "Jim" i strelica koja pokazuje smjer. Malo dalje na nadgrobnom spomeniku opet sprejem preko nečijeg imena napisano "Jimov grob" i strelica, koja pokazuje smjer. Konačno Vas strelice dovedu do sitnog, neuglednog groba na čijoj nadgrobnoj ploči, išaranoj flomasterima, napola izblijedjelim slovima piše James Douglas Morrison. Jim Morrison iz grupe The Doors.

Groblje je, naravno, PERE LACHAISE u istočnom dijelu Pariza. Groblje koje posjeti najviše turista na svijetu, koje je sebi primilo toliko poznatih umjetnika da njihova slava i dalje privlači mase kao da nisu umrli već održavaju tamo zajednički koncert. Groblje čija zemlja bridi od kvocijenta kreativne inteligencije. Oko Jimovog groba išarani potpisi tisuća obožavatelja. Jime, volimo te. Jim nije mrtav. Kraj groba dugokosi mladići s ruksacima sviraju na gitari "Come on baby, light my fire" i piju pivu. Još jedan tipičan dan.

Pere Lachaise je u svijetu možda postalo najviše poznato nakon tragične smrti ove američke rock zvijezde, ali su za njega znali i znaju svi poznavatelji umjetnosti i povijesti. Groblje se nalazi na Boulevard de Ménilmontant, do kojeg se dolazi ako iz podzemne željeznice siđete vlakom linije 2 na stanici Philippe Auguste.

Otvoreno je početkom 19. stoljeća nakon što je bilo zabranjeno otvarati nova groblja u centru Pariza. Isprva je bilo nepopularno zbog udaljenosti i malo je ljudi ondje pokapalo mrtve, no kada je vlast namjerno uz velike fanfare prenijela ondje ostatke čuvenog francuskog basnopisca La Fontainea i književnika Molierea, Lachaise je naglo postao "in" pokapalište.

Na njemu se nalaze grobovi brojnih francuskih i svjetskih umjetnika, intelektualaca i političara. Među njima su najpoznatiji pisac Honore De Balsac, operna pjevačica Maria Callas, Champollion, čovjek koji je prvi dešifrirao egipatske hijeroglife i otac egiptologije, te poljski skladatelj Frederic Chopin; tijelo mu je pokopano na ovom groblju dok mu je srce sahranjeno u Varšavi.

Zatim, tu su smješteni August Comte, filozof i otac pozitivizma, njemački slikar Max Ernst, La Fontaine, Samuel Hahnemann, otac homeopatije, Amedeo Modigliani, najveći umjetnički rival Pabla Picassa i Molier, autor nezaobilazne školske lektire, komedije "Škrtac".

Tu leži i legendarna pjevačica Edith Piaf, intelektualac i pisac serijala "U potrazi za izgubljenim vremenom" Marcel Proust, belgijski pjesnik Rodenbach, talijanski skladatelj Rossini (1887. pоsmrtni оstаci Rоsiniјa su preneseni u Firеncu, аli је kriptа оstаlа јоš uvijеk nа Pere Lachaise -u) i još više od 100 slavnih osoba, među kojima i poznati irski pisac Oscar Wilde.

No, Pere Lachaise nije ekskluzivno grobište umjetnika. Ovdje je u zajedničkoj grobnici pokopano i 147 ustanika ubijenih za vrijeme Pariške komune 1871., a groblje politički puno znači i francuskoj ljevici koja je ondje sahranila istaknute članove, i svake godine na njihovu komemoraciju okuplja se tisuće pristaša.

Leže ondje i obični ljudi. Premda stotine tisuća turista koji godišnje hodočaste svojim idolima na Pere Lachaise donose znatne prihode Parižanima, toliko fame i gužve nerijetko izazivaju negodovanja i bijes među onima koji u miru žele posjetiti grobove svojih neslavnih rođaka.

Najjači trn u oku im je grob Jima Morrisona, zbog gužvi, šaranja po grobovima i huliganskih ispada pijanih i nadrogiranih obožavatelja. Poznat po skandaloznom ponašanju i sukobu s policijom, netko bi rekao da Morrison i dalje mrtav izaziva nerede. Zbog toga je na njegovom grobu uvedeno u posljednje vrijeme uvedeno ograničeno razdoblje dopuštenog boravka.

Nešto mirniji, ali svakako neobični prizori mogu se vidjeti i pred grobom Oscara Wildea, koji je bio homoseksualac. Postao je običaj da mu muškarci počast odaju tako da namažu usne ružem i poljube spomenik na njegovom grobu izrađen u art deco stilu. Ali, što i očekivati na groblju punom umjetnika?

Danas je Pere Lachaise najveće groblje Pariza na kojem je sahranjeno više od 300.000 pokojnika, i još je mnogo kremiranih u kolumbariju, među kojima su mnogih intelektualci i umjetnici. Groblje je jedno оd turističkih znamenitosti Pаriza koje svake godine posjeti oko dva milijuna posjetitelja.
http://studio88.ba/ 2009.god.

 

  • Groblje, šetnja kroz groblja koja označavaju impresivni spomenici poznatih umjetnika.

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje