Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Varaždinsko groblje, biser parkovne arhitekture

Varaždinsko groblje

Varaždinsko groblje, lijep primjer perivojne arhitekture, počeo je 1905.g. oblikovati Herman Haller, krojač po struci, posadivši 7.000 breza, vitkih tuja, javora, crvene bukve, jasena, šimšira, trava, magnolija i cvijeća. Varaždinsko groblje je pretvorio u park prirode, mirno počivalište mrtvih i odmorište za oči živih.

Brojni grobni spomenici radovi su poznatih hrvatskih kipara, a svaki će posjetitelj zastati pred kapelicama, grobnicama umjetničke vrijednosti. Spomenik "Anđeo smrti", kipara Roberta Frangeša Mihanovića, smatra se najvrjednijim djelom na varaždinskom groblju.

Groblje Varaždin - Najstariji spomenik, Johan GalinZa najstariji, sačuvani nadgrobni spomenik, koje krasi groblje Varaždin, smatra se spomenik glazbenika Johana Galina, podrijetlom iz Češke. On je umro u kolovozu 1809. godine u 75. godini.

Njegov grobni spomenik se nalazi na dijelu groblja zvanom “Pekel”. Na spomeniku odmah možemo primijetiti prikaz božjeg oka u gornjem dijelu, te lubanju s prekriženim kostima u donjem dijelu, dok je njemački tekst s vremenom sasvim izblijedio.

Velike kamene grobnice, te brojni, jedva obilježeni grobovi, ravnopravno su okruženi zelenilom i cvijećem.

Staro Varaždinsko groblje

Na našem "jednom od najljepših groblja u Europi", posebno me svaki put dirne stari dio groblja. Veliki, masivni, napuknuti i nakošeni grobni spomenici, na kojima se samo oštrim okom može primijetiti tisuću osamsto i nekoja godina, imena izlizanih vremenskim uvjetima, obrasli bršljanom, u hladovini velikih borova.

Mjesto koje odiše mirom i spokojem. Grobovi bez reda, "tamo negdje između", davno zaboravljeni. Mjesto koje postoji, ali je dobro sakriveno i prema planu Varaždinskog groblja oni koji su tamo pokopani nisu, kao ostali, red 6, stupac 12, grob br. 31. Oni su jednostavno "oni stari".

Zatim su tu grobovi "uz rub"- velike grobnice i mauzoleji imućnijih. Većina vrlo jednostavna. U zid uklesana imena i datumi, nadgrobne ploče sa starim ručkama za podizanje, pokoji lampaš i to je to. Ne znam zašto, meni su smiješni grobovi starih udovica. Prepoznaju se u doba oko Božića kad budu okićeni girlandama.

Varaždinsko groblje - novi dio, dosta odudara od starijeg dijela. Ne znam s kakvim planom, odvojen je velikom travnatom površinom od starijeg dijela i uređen prilično "minimalistički". Zemljani grobovi, većina bez nadgrobnih ploča, rijetko koji i sa nadgrobnim spomenikom. Možda su razlog cijene koje idu u nebesa? Ne znam, no taj mi dio djeluje nekako... jadno. Grobovi razdvojeni u redove sa još niskim čempresima, kamen koji gori na žarkom ljetnom suncu, nigdje hlada, nigdje klupice za sjest (kao u starom dijelu), nigdje pumpe za vodu, svježi šljunak na stazicama, ispod kojeg se još dižu oblaci prašine pri hodu. A zimi, smrznuta zemlja, smrznuta staza, vjetar te ledi dok hodaš jer nema zaštite od čempresa... Mjesto na kojem ne želiš biti dulje no što je potrebno (a kamoli za cijelu vječnost!).

Ali moram priznati da mi nema ljepšega nego u sumrak na Sisvete prošetati po groblju. Naše varaždinsko groblje VIDEO je i ovako dosta privlačno mjesto za šetnju, a na taj dan još i privlačnije, toplije. Zvuči morbidno, znam, ali ipak nije. Puno ljudi voli prošetati grobljem jer je tamo stvarno mirno.
Ima nešto u spokoju tih duša...ma što god bilo...

Atraktivno Varaždinsko groblje, koje ima sva obilježja francuskog parka, nalazi se na adresi Hallerova Aleja, Varaždin. Kao dio mozaika različitih običaja i pogrebne umjetnosti u Europi, posljednjih 200 g. pripada talijanskom projektu iz Bologne "Europska ruta groblja".

 

  • Groblje, šetnja kroz groblja, bisere parkovne, povijesne i umjetničke kulturne baštine.

 

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje