Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Groblje Markovo polje

Groblje Markovo Polje.....U groblju leže naša svježa sjećanja.
Živi i mrtvi si nisu strani.
Ovdje nam se ukazuje život, prošlost i kultura mjesta.
Groblje treba postati istinsko područje mira,
područje koje čuva naše uspomene
i koje mrtvima osigurava mjesto časti i zahvalnosti
za njihovo dugogodišnje djelovanje u ljudskoj
zajednici.
Miroslav Kollenz, autor uređenja groblja 1993.

IN MEMORIAM branitelji

144. brigada HV

 

Gradsko groblje Markovo polje, kao i ostala groblja u Zagrebu, otvoreno je za posjetitelje:
od 01.04. do 30.09. 06.00 – 20.00 sati
od 01.10. do 31.03. 07.30 – 18.00 sati

Doznajte lokaciju i kako stići na Markovo polje groblje KARTA.
Potražite gdje se nalaze ostala gradska groblja ZagrebKarta svih zagrebačkih groblja.

  • Groblje, šetnja kroz gradska groblja
    Groblje - šetnja kroz gradska groblja, kod nas i u svijetu. Kada se želite upoznati s kulturom i životom nekog mjesta općenito, prvo posjetite groblje, ono će vam sve reći. Klesarstvo Zagreb, groblje Markovo polje. Groblje VIDEO.
  • Groblje, sjećanja na mrtve
    Sjećanja na mrtve. Različiti običaji i kulture kod nas i u svijetu vezani za groblje i dan sjećanja. Kako se odaje počast onima koji više nisu sa nama. Uređenje i održavanje grobova za blagdan Svi sveti i Dan mrtvih.

Gradsko groblje Markovo polje, uređenje groblja

Od otvaranja prvog gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu (1876. g.) proteklo je 128 godina. Od tada je otvoren veći broj "novih gradskih" groblja na području grada, a najznačajnije od njih je svakako Miroševac (1952 g.), Gaj urni (1986. g.) te groblje Markovo polje u Sesvetama kao treće gradsko groblje (1996. g.).

Prema podacima Gradskih groblja, od ukupnog broja godišnjih ukopa (7860) na grobljima unutar područja Grada, više od 70% (5550) ih je pokopano na tri gradska groblja u Zagrebu (Mirogoj, Miroševac i groblje Markovo polje). Preostali (2310) su pokopani na krematorijskom groblju Gaj urni (960) i na tzv. "malim gradskim grobljima" (1350).

Gradsko groblje, Markovo Polje Sesvete, nalazi se u istočnom području Grada Zagreba uz istoimeno naselje sjeverno od ceste Markovo Polje - Popovac. Prema Programu mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Zagreba (SGGZ 7/03, 17/03, 19/03, 1/04, 3/04, 8/04 i 14/04) utvrđena je obaveza izrade Detaljnog plana uređenja proširenja za GROBLJE Markovo polje u Sesvetama - I etapa, ali uz prethodnu izradu Studije uređenja gradskog groblja Markovo polje u Sesvetama, te izradu Studije o utjecaju na okoliš. Rok za izradu plana određen je Programom mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Zagreba Za razdoblje 2005/2009 *SGGZ 06/05. Za područje Sesveta na snazi je Prostorni plan Grada Zagreba (SGGZ 8/01, 16/02, 11/03) kojim je predviđeno širenje postojećeg groblja Markovo polje na ukupno 102,44 ha. Postojeće groblje ima površinu od 25,63 ha. Staro groblje naselja Markovo Polje zauzima površinu od 3,97 ha.

Općeniti nedostatak prostora na postojećim grobljima na području Grada Zagreba bio je razlogom za promišljanje proširivanja postojećih groblja. Studija postojećih i planiranih lokacija za gradska groblja na području Grada Zagreba izrađena 1993.g. prepoznaje groblje Markovo polje kao treće gradsko groblje sa velikim potencijalom širenja. Nakon toga je Odlukom o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba (SGGZ 8/01, 16/02 i 11/03), utvrđena obveza izrade detaljne prostorno planske dokumentacije za proširenje gradskog groblja Markovo polje. Prostornim planom Grada Zagreba iz 2003.godine određena je granica obuhvata proširenja groblja Markovo polje. Temeljem Studije postojećih i planiranih lokacija groblja na području Grada Zagreba koju je izradio prof. M. Kollenz 1993. godine, a po Glavnom projektu izrađenom od Zavoda za urbanizam, prošireno je groblje u području sjeverno od ceste Markovo Polje – Popovac. Ukupna površina postojećeg groblja, starog i proširenja sjeverno od ceste Markovo Polje – Popovac, iznosi 27,4249 ha, a ukupna površina za groblje Markovo polje nakon konačnog proširenja planirana je u veličini od 102,44 ha.

Groblje Markovo polje - Gradsko grobljePovršine za proširenje nalazi se južno od prometnice, Markovo Polje – Popovac, te istočno (Gaj urni) od postojeće površine groblja.

Proširenje groblja Markovo polje planirano je u 4 etape i to najprije na površini od 20,5517 ha. Prostor postojećeg groblja (starog i proširenja izgrađenog 1995.godine), dostatno je ograđen, dobro uređen i održavan.

Studija uređenja proširenja groblja i Detaljan plan uređenja I etape širenja, za gradsko groblje Markovo polje, izrađena je na Arhitektonskom fakultetu – Zavod za urbanizam i prostorno planiranje, Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof dr. Nenada Lipovca i nalaze se u fazi nacrta. Okvirno, ukupno proširenje povećava kapacitet groblja za 25000 zemljanih grobova, 4000 grobnica, 150 mauzoleja te 6400 komada - kazete za urne.

  • Zadruga branitelja Markovo Polje - Klesarstvo, nalazi se neposredno uz gradsko groblje Markovo polje, Zagreb, Aleja mira 17. Registrirani smo za rezanje, oblikovanje i obradu kamena. Pružamo razne klesarske usluge, a braniteljima i njihovim obiteljima nudimo povoljnije uslove i cijene.

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje