Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Nadgrobni natpisi, klesarske usluge

Nadgrobni natpisi, graviranje kamena.
Nudimo veliki izbor, razne vrste slova i materijala. Cijena za graviranje slova iznosi 40 kn po znaku. Kvalitetne klesarske usluge - graviranje na granitu, mramoru i ostalim materijalima. Graviramo razne oblike, ornamente, slova i natpise po Vašim željama. Prednost je u kvaliteti, trajnosti i laganom održavanju. Za izradu slova za nadgrobne spomenike potrebna je dozvola, koja se izdaje u tehničkoj službi na određenom gradskom groblju. Ako dolazite na groblje Markovo polje, možete nas kontaktirati. Lokacija za klesarske usluge, Zadruga branitelja je Sesvete, Aleja mira 17.

Nadgrobni natpisi mogu biti montažni ili strojno gravirani u kamen (graviranje slova na granitu). Zlatna ili srebrna slova, kao i ručno klesana, karakteristike su svog vremena. Montažna slova - NADGROBNI UKRASI, brojevi raznovrsnih oblika i materijala omogućuju mnogobrojne stilove natpisa na nadgrobnim spomenicima i dio su naše klesarske usluge. Osim usluge - graviranje i pozlate, za Vas ćemo obnoviti i oštećeni natpis na spomeniku.

Veliki izbor vrsta i materijala slova, kao i svi nadgrobni natpisi i ukrasi koje trebate, nalaze se u dva, vrlo opsežna Flash Online kataloga. Radi se o više tisuća artikala, i nije moguće imati ih sve na raspolaganju, zato Vas molimo da nam se obratite sa upitom o cijenama i rokovima.

Graviranje natpisa na spomenike, pisanje nadgrobnih natpisa, tekst za spomenik, može se raditi i pjeskarenjem. Klijenti, između mnogih uzoraka koje nudimo, odaberu vrstu slova za graviranje kamena. Samom ispisu prethodi kompjuterska priprema, odabir vrste i veličine slova, koja se tiskaju na foliju i lijepe na ploču. Nakon ispisa, slova se premazuju bojom srebra ili bojom zlata. Na Vaš zahtjev, slova za nadgrobne spomenike možemo pozlatiti 24-karatnim zlatom u listićima.

Nadgrobni natpisi - Graviranje kamena Nadgrobni natpisi, ukrasi i portreti na kamenu (GRANIT, MRAMOR), mogu se gravirati CNC strojem - kompjuterski, što omogućava potpunu vjerodostojnost likova.
Gravure se izvode na spomeniku ili na pločice raznih oblika koje nakon toga montiramo na spomenik. Nadgrobni natpisi za spomenik mogu se izvesti i laserom - lasersko graviranje.

Fotokeramika je fotografija na porculanskim pločicama, koje mogu biti u boji ili crno-bijele, te je moguće bojanje crno-bijelih fotografija. Pločice su dugotrajne i otporne na sve vremenske utjecaje. Nudimo kvalitetnu izradu i postavu keramičkih slika, te izradu portreta prema Vašim željama.

Koristeći se najmodernijim tehnologijama i opremom te vrhunskim repromaterijalima u mogućnosti smo napraviti sve vrste slika na keramici (porculanske pločice), raznih boja, oblika i veličina, pri čemu je postojanost boja na slikama neograničena.

Nadgrobni natpisi, epitafi i simboli

Nadgrobni natpisi i simboli na spomenicimaNeka živi ispišu epitaf za mrtve! Latinske izreke, poznati citati, stihovi neke pjesme...Najstariji sačuvani epitafi su zapisi iz egipatskih piramida. Nadgrobni natpisi koji kao pjesnički oblik izražavaju misli o prolaznosti života i ljudskoj sudbini. Natpisi na nadgrobnim spomenicima velikih ljudi često su duhoviti i satirični ("Nikad neću otići s ovog svijeta živ"). Epitafi velikana kojima smrt nije pokvarila smisao za humor.

Značenje, simboli na nadgrobnim spomenicima - nadgrobni natpisi (tumačenja simbola - na engleskom).

Nadgrobni spomenici kao umjetnička djela. Povijest i porijeklo simbola, koji se urezuju i postavljaju kao nadgrobni natpisi na spomenicima, seže u doba egipatske i grčke civilizacije te europske pretkršćanske povijesti. Nadgrobni spomenici uvijek imaju neke uklesane motive, koji nam govore ili o životu pokojnika, ili o odnosu njegove obitelji prema smrti. Koje značenje imaju ti nadgrobni natpisi i simboli? Simboliku na treba shvaćati doslovno, jer sidro je simbol kršćanstva, ali može isto tako značiti da je osoba voljela more. Ipak, većina simbola predstavlja kršćansku ikonografiju. Namjena simbola nije samo umjetničko ukrašavanje, nego i znak žalosti i poštovanja prema preminulima.

Nadgrobni natpisi, klesarske uslugeSimbol ptice, posebno bijela golubica na nadgrobnom spomeniku predstavlja vječni život i uskrsnuće. Sidro kao simbol nade i postojanosti, a janje je simbol za nevinost, blagost i poniznost. Par leptira simbolizira bračnu sreću, a bijeli leptir na nadgrobnim spomenicima, duše preminulih.

Ružu, kao simbol povezujemo sa čistoćom i nevinošću ili krvi Kristove. Ruža u punom cvatu ili kao pupoljak nam govori koliko je osoba imala godina, a cvijet ljiljana nas podsjeća na vlastitu smrtnost.

Otvorena knjiga obično predstavlja Bibliju, "knjigu života", a zatvorena znači kraj zemaljskog života.

Svijeće su simbol života, a puknuti lanac znak da nedostaje karika u obiteljskom krugu. Vijenac od lišća, voća, cvijeća ili tkanine simbolizira pobjedu u smrti. Potječe iz grčkih i rimskih motiva.

Ruke su česti simbol na nadgrobnim spomenicima i to u raznim oblicima. Stisak ruku - posljednji pozdrav ili znak braka. Ruke u molitvi - molba Bogu za život vječni. Ruka pokazuju prema gore - Put u raj. Prst pokazuju prema dolje - prst Božji, predstavljaju Božju prisutnost.

Drvo slomljenih grana predstavlja smrtnost, a kugla dušu koja čeka uskrsnuće. Baklja je vatra vječnog života. Pšenica, simbol žetve, ispunjenog života. Tumačenja simbola ima mnogo, a često su i višeznačna.

Epitafi, natpisi za nadgrobni spomenikSidro - Nada, pomorac.
Anđeli - Preporod, zaštita, mudrost, milosrđe, božanska ljubav.
Ptica - Vječni život, duša na krilima duhovnosti.
Lanac sa tri alke - Trojstvo, vjera.
Stup - Plemeniti život
Žaba - Ovozemaljski užitak, grijeh.
Bršljan - Vjernost, privrženost, besmrtna ljubav.
Makovi - Vječni san.
Uže smotano u krug - Vječnost.
Ruža - Pobjeda, ponos, pobjednička ljubav, čistoća.
Drvo - Život, znanje.
Posječeno deblo - Kratak, prerano prekinut život, žalost.
Urna - Besmrtnost, smrt tijela i njegov povratak u prah.
Vijenac na lubanje - Pobjeda smrti nad životom.

Za one koje ne znaju što je epitaf ili one koji su to zaboravili: grč. epitaphios znači nadgrobni (epi...+tafos:grob); nadgrobni natpisi u kamenu u povodu nečije smrti.

Epigrafika je znanost koja proučava natpise na tvrdim materijalima, kamenu. Razlikujemo grčku i rimsku epigrafiku. Nadgrobni natpisi epitafi - čine najveći broj epigrafskih spomenika.
Ako želite naučiti nešto više, knjiga Stipe Botica: "Novi hrvatski epitafi" je opsežan tekst o nadgrobnim natpisima na hrvatskom području. Knjiga odabranih epitafa, od antike do danas, s dvjestotinjak groblja u Hrvatskoj te s groblja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Nadgrobni stihovi kao natpisi za spomenike

"Do not stand at my grave and weep"

Stihovi Mary Elizabeth Frye (1905. - 2004. SAD), nastali su 1932.g. Čitali su ih 2011.g., kao nadgrobni natpis, epitaf žrtvama terorističkog napada u Norveškoj. Dirljivi nadgrobni stihovi, koje nema smisla prevađati. Potražite ih ovdje! Najljepši stihovi za nadgrobne spomenike nalaze se u pjesmama i citatima poznatih književnika.

 

  • Kvalitetne klesarske usluge pruža Zadruga branitelja Markovo Polje, Zagreb. Slova za nadgrobne natpise u radionici se pišu strojno, a na terenu se to radi ručno, uz pomoć ravnala, krivuljara i dijamantne olovke. Nakon što se zacrtaju i uklešu slova, oboje se bojom zlata ili srebra. Rubovi, odnosno vanjske konture i unutrašnji kanal slova, ispadaju idealno ravni upravo zato što se prije samog klesanja zacrtaju točne linije.

 

Najljepši nadgrobni stihovi, kao nadgrobni natpisi

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje