Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Mramor, vrste mramora

Nadgrobne ploče i grobnice izrađujemo od najkvalitetnijih vrsta mramora, u raznim bojama, a dizajniramo ih po željama naručioca. Mramor definitivno donosi kvalitetu, dugotrajnost, ljepotu i eleganciju. Vrste obrade mramora: polirani i mat, antico, štokano, štokano i antico, paljeno, paljeno i antico, pjeskareno...
Naručite izradu ili održavanje na SPOMENICI, GROBNICE. Mramor je cijenjen za izradu nadgrobnih spomenika i grobnica, ali u područjima umjerenije klime.

Kliknite na sliku za Mramor, vrste mramora - KATALOG. Na slici: mramor Verde Guatemala i mramor Carrara C.

Mramor, vrste TRAVERTIN (kamen za oblaganje) se lako obrađuje i lako glača. Iako su porozni i šupljikavi, otporni su na smrzavanje, atmosferilije, kiseline, lužine i urbani okoliš. Koriste se još od rimskog doba. Travertin, (lapis tiburtinus - Italija, Tivoli) je tradicionalni arhitektonski kamen, mramor od svjetskog značenja (bazilika sv. Petra u Rimu, rimski amfiteatar). Oniks mramori su gusti i kompaktni, poliraju se do visokog sjaja. Koriste se za kamenu galanteriju i luksuzna oblaganja.

Riječ 'mramor' potječe od grčkog 'marmaros', što u prijevodu znači 'sjajni kamen'. Kako su ga koristili grčki i rimski umjetnici i graditelji, postao je još davnih dana omiljeni materijal, te simbol tradicije i profinjenog ukusa. A tako je ostalo sve do danas. Mramorne obloge pružaju poseban luksuzan ugođaj...

Mramor se svrstava u tri kategorije:

  • Mramor - Dolomit: ako ima više od 40% magnezij-karbonata.
  • Mramor - Magenzij: ako ima između 5% i 40% magnezija-karbonata.
  • Mramor - Vapnenac: ako ima manje od 5% magnezij-karbonata.

Mramor nastaje omekšivanjem vapnenca pod utjecajem topline i tlaka i rekristalizacijom u mramor. Glavni sastojak je kalcij i dolomit. Ima širok raspon boja - crvene, crne i šarene vrste i često je prošaran žilama. Cijenimo ga zbog njegove ljepote i sjaja. Mekši je i slabije otporan od granita te je stoga manje prikladan za vanjsku primjenu.

Fini mramor zahtjeva mnogo pažnje kako bi zadržao svoju ljepotu bez obzira na starost. Mramor je puno mekši od granita, zato ga je lako izgrebati i oštetiti. Boje mramora su veoma raznolike, od nijansa zelene, preko zlatnog do crnog mramora. Zanimljivi uzorci, lakoća oblikovanja i specifični odsjaj. Mramor je vapnenački kamen srednje tvrdoće, formiran od finih zrnatih kristala. Ova struktura omogućuje lako rezanje, obradu i poliranje te je kroz povijest korišten za izradu mnogih poznatih umjetničkih djela.

Mramor, vrste mramora - TravertinMramor je elegantni prirodni kamen bogatog izgleda i ljepote koji pruža jedinstven izgled i ugođaj. Korišten je stoljećima u palačama, sakralnim objektima, za izradu skulptura. Nastaje iz vapnenca promjenom temperature i pritiska u zemljinoj kori, čime se mijenja struktura i tekstura vapnenca u veće granule kalcita. Primjenjiv je u mnogim elementima gradnje.

Mramor - razne vrste mramora, koje mogu biti u mnogim bojama od kojih je najčešća bijela. Elegantne bež boje, zemljani tonovi, te zlatne nijanse žute čine ove vrste kamena idealnim za dekorativnu uporabu. Karakterističan izgled daju mu njegove šare i brazde kontrasnih boja.

 

  • Mramor, katalog
    Mramor, katalog uzoraka za izradu nadgrobnih spomenika. Zadruga branitelja, klesarstvo, Markovo Polje. Nudimo najkvalitetnije vrste kamena, mramor za grobnice.

  • Vrste kamena koje se koriste u klesarstvu, mramor, granit...

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje