Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Vrste kamena za klesarstvo

Vrste kamena se razlikuju po imenu. Kako kamen dobiva ime? Obično se ime sastoji od dva dijela. Prvi dio opisuje boju, a drugi je ime kamenoloma. Na primjer Negro Marquina je crni vapnenac iz Marquine (Španjolska), a Bianco Carrara je bijeli mramor iz Carrare (Italija).

GRANIT je skup kristala i nikad ne može biti u jednoj boji, baš zbog tih protkanih kristala. Osim toga on je najpovoljniji za eksterijer jer je otporan na vremenske uvjete, dok kamen (Porfiri, Bazalti, Škriljci, Gnajsi) i MRAMOR nisu. Njima se caklina, s vremenom, skine pa postanu mat i upijaju razne nečistoće stoga su pogodniji za interijer.

Vrste kamena za klesarstvo - Granit i mramor

Klesarstvo je djelatnost koja koristi razne vrste kamena. Kamen je prirodno ili umjetno odvaljeni dio stijene. U graditeljstvu se kamen koristi kao prirodni, ili arhitektonsko-građevni za gradnju te oblaganje. Primjena kamena ovisi o njegovim fizičkim i kemijskim značajkama. Najpoznatije vrste kamena: granit,mramor, vapnenac,
pješčenjak, škriljevac, kvarcit, oniks, vapnenac, travertin, dijabaz, bazalt, gabro...

Četiri su glavne vrste kamena (podjela po načinu postanka):

1.) sedimentni, taložan - Primjer: vapnenci i dolomiti
2.) metamorfni - Primjer: mramor
3.) vulkanski ili magmatski (dubinski ili površinski) - Primjer za dubinski eruptivni: granit
4.) umjetni kamen - Primjer: Teraco, Lažni mramor

Sedimentni kamen je nastao od organskih elemenata kao što su glečeri, rijeke, vjetar, oceani, fosilizirane životinje i biljke. Metamorfni kamen nastao je strukturalnim promjenama postojećih eruptivnih i sedimentnih stijena, uslijed kombinacije utjecaja topline, tlaka i miješanja raznih minerala. Promjena se može očitovati kao kristalizacija, te kao promjena teksture ili boje. Eruptivno kamenje je uglavnom formirano od vulkanske magme. Ispod Zemljine površine, tekuća magma se ohladila i skrutila. Mineralni plinovi i tekućine prodrli su u kamen i kreirali kristalne formacije raznih boja. Umjetni kamen nastaje umjetnom mješavinom cementnih smola sa dodatkom kamenih krhotina.

Komercijalna podjela, vrste kamena (po sastavu) na:

1.) granite (tvrdi kamen) stijene silikatnog sastava i
2.) mramore (meki kamen) stijene karbonatnog sastava (veoma dobro i relativno lako se obrađuje)

Pojam mramor, kao komercijalni naziv, obuhvaća sve karbonatne stijene bez obzira na postanak. Mramor je sedimentna, metamorfna stijena, dok je granit eruptivna i zato je puno tvrđi od mramora. Ne mogu se sve vrste kamena koristiti za vanjska ili unutarnja oblaganja vodoravnih i okomitih površina. To svakako ovisi o fizičko-mehaničkim značajkama kamena, posebno o njegovoj:
• gustoći,
• poroznosti,
• upijanju vode,
• čvrstoći na tlak u suhom stanju i nakon smrzavanja,
• čvrstoći na savijanje,
• otpornosti na habanje, i
• postojanosti na mrazu.

Vrste kamena, s obzirom na namjenu i mjesto ugradnje:

1.) Mramor i drugo vapnenačko kamenje pripadaju osjetljivijim materijalima. Namjena: sve vrste unutarnje uporabe. Mogu se koristiti i vani, za spomenike, građevine, ali u područjima umjerenije klime.

2.) Granit, porfir, bazalt, pješčar i ostali kamen za spomenike ili za građevinarstvo. Graniti mogu više izdržati pa se zato njihova uporaba ne ograničava samo na fizikalna svojstva.

3.) Porfiri i kvarciti su vrlo omiljeni za popločavanje vanjskih površina uz samostojeće kuće.

Umjetni kamen - Vrste kamena za klesarstvoNisu sve vrste kamena za spomenike. Osim granita i mramora za izradu nadgrobnih spomenika i grobnica u primjeni su i druge vrste kamena - dijabaz, najpoznatiji crni arhitektonsko-građevni kamen. Svježi dijabaz se može uglačati do briljantno visokog sjaja koji je trajan i otporan na atmosferilije. Gabro je dubinska eruptivna stijena građena od različitih minerala. Koristi se za izradu ukrasnih ploča i nadgrobnih spomenika. Bazalti su crne boje, školjkastog prijeloma i skoro redovno sadrže staklo. Dobro se glačaju te se upotrebljavaju kao arhitektonski kamen. U klesarstvu se za dizajn kamenom, osim prirodnog kamena koristi i umjetni kamen ili imitacija kamena.

 

  • Mramor, vrste mramora
    Mramor krase elegantne boje, šare i brazde kontrastnih boja. Nadgrobni spomenici i grobnice od razne vrste mramora. Prirodni mramor je puno mekši od granita, lakše ga je oštetiti, a čišćenje mramora može biti problem.
  • Granit, vrste granita
    Granit, katalog i izrada spomenika, klesarstvo Markovo Polje. Razne vrste granita. Granit je vulkanskog porijekla, otporan na trošenje, abraziju i smrzavanje.

  • Kod Zadruge branitelja, klesarstvo Markovo Polje možete naručiti najkvalitetnije vrste kamena, svjetske granite porijeklom iz Indije, Afrike, Južne Amerike, Kine ili mramore iz Italije, Grčke, Turske...

 

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje