Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Nadgrobni spomenik, granit ili mramor

  • Često pitanje vezano uz narudžbu za kamen za nadgrobni spomenik je: granit ili mramor?

Kamen je vječan materijal. Pogled na grčki hram ili rimske ostatke od masivnog kamena uvijek u nama budi poštovanje. Danas se uporaba kamena svela na oblaganje pločama koje mogu biti rezane, polirane, pjeskarene...

Ako posjetite neko od poznatih starih groblja sigurno ćete naići na mnoge spomenike, posebne ljepote, koji su izrađeni od mramora. Za nas je možda najdojmljiviji Rendićev nadgrobni spomenik Petru Preradoviću na zagrebačkom groblju Mirogoj (velika južna arkada), gdje je mlada djevojka uhvaćena upravo u pokretu dok na pjesnikov grob stavlja kitu cvijeća.

Bijeli mramor za nadgrobni spomenik je bio naročito popularan u 19. stoljeću. Može se lako rezati, obrađivati, polirati, a ljudi ga cijene zbog njegove tople, poluprozirne boje alabastera. Danas se u cijelom svijetu za memorijalne spomenike koristi granit, a ne mramor, jer to su dvije potpuno različite vrste kamena.

Mramor je, zbog svog sastava, krhki kamen, mekan, sklon pucanju i eroziji. Tijekom vremena stari natpisi, uklesani na nadgrobni spomenik teško se mogu pročitati, glačane površine gube sjaj. Nažalost, to je slučaj kod mnogih povijesnih nadgrobnih spomenika od mramora.

Granit, s druge strane, je eruptivna stijena sastavljena uglavnom od kvarca. Izuzetno tvrd, vrlo dobro podnosi kiseline i ogrebotine. Za granit je više vjerojatno da će izdržati test vremena na groblju.

Granit je najučestaliji i tehnički gledano najvažniji kamen. Tvrđi je i otporniji od vapnenca i mramora pa stoga i prikladniji kad se izrađuju nadgrobni spomenici. Radi se o vulkanskom kamenu koji je otporan na habanje i smrzavanje i nije mu potrebna impregnacija zbog atmosferskih utjecaja. Ipak, impregnacija može zaštititi kamen od ulja, kiselina, voska, a i osvježiti boju prirodnog granita. Graniti su cijenjeni ne samo radi izvanrednih mehaničkih i fizikalnih svojstava, već i radi široke palete boja kamena.

Nadgrobni spomenik, bijeli mramor - Taj MahalBijeli mramor cijenimo zbog njegove ljepote i sjaja. Odlikuje se širokom paletom uzoraka; razlikujemo cjeloviti mramor, venasti ili sastavljen od ostataka školjki i koralja. Najljepši nadgrobni spomenik napravljen je od mramora, ali u drugo vrijeme i u drugoj klimi. Biser Indije (grobnica za voljenu ženu) Taj Mahal, blistavi bijeli mauzolej na desnoj obali rijeke Yamuna, izgrađen je od bijelog mramora.

Za nadgrobni spomenik u kontinentalnom dijelu zemlje uglavnom se koristi granit (samo manji dio mramor i travertin). U predjelima uz more za izradu spomenika koristi se i mramor, domaći vapnenci, travertin...

Travertin je arhitektonski kamen svjetskog značenja koji možemo, uvjetno, ubrojiti u mramore. Pripada skupini karbonatnih sedimentnih stijena koje se odlikuju trakastom građom i prisutnošću šupljina koje se, po potrebi, popunjavaju sintetičkim smolama. Lako se obrađuje i polira do visokog sjaja. Ova vrsta kamena, iako je porozan i šupljikav, otporna je na atmosferske utjecaje i smrzavanje.

  • Sljedeće često pitanje vezano za kamen i izradu spomenika je: Bijeli nadgrobni spomenik, kao Carrera mramor, ali ne tako osjetljiv na djelovanje atmosferilija, posebice u urbanom okolišu.

Klesarska struka ne preporučuje bijeli mramor jer upija vlagu, nije otporan na habanje i težak je za održavanje. Teško je naći zamjenu za bijeli mramor jer ne postoji granit čiste, bijele boje. Može se izabrati neki od "svjetlijih granita". Od jeftinijih to bi bili: Rosa Beta, Bianco Sardo, Bianco Cristal, New Rosa....To su takozvani špricani graniti, imaju sitne crne točkice i u pravilu su jednoliki. Jedini svijetli granit, koji je nešto skuplji je Kashmir White.

Kashmir White granit se nalazi u svom prirodnom obliku prije svega u Indiji. To je fino ili srednje zrnati euroazijski organski kamen koji datira iz pretkambrijskog razdoblja. Većina gotovih ploča od bijelog granita Kašmir obrađuje se izravno u Indiji ili se izvozi na obradu u Kinu.

Ovaj granit je jedan od najlakših, postojane nijanse, a možda i najvjerniji bijeli granit koji je dostupan. Kao i kod svih granita, varijacije boja u Kašmir bijeloj će se neznatno razlikovati od ploče do ploče. Neodoljivog izgleda, od prljavo bijele do svijetlo sive boje kamena s malim natruhama crvene ili boje kestena.

Bijeli granit za nadgrobni spomenik - Kashmir WhiteZbog svoje blijede boje, Kashmir White je jedan od najtežih granita za održavanje. Tamniji granit može se, ali i ne mora, impregnirati dok za porozniji Kashmir White to svakako preporučujemo. Nadgrobni spomenik izrađen od granita Kashmir White ne bi trebao biti izložen velikim temperaturnim razlikama ili velikoj vlazi, koja bi mogla oštetiti impregnaciju i stvoriti mrlje na spomeniku.

Više informacija možete potražiti na stranicama:
Nadgrobni spomenik cijena ili
Nadgrobni spomenik katalog

www.zadrugabraniteljamarkovopolje.hr

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje