Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Kako naručiti nadgrobni spomenik za groblje?

Prije ili kasnije, doći ćemo u situaciju da moramo naručiti nadgrobni spomenik za one koji više nisu sa nama.
Što trebate znati, koja pitanja postaviti kako biste donijeli ispravnu odluku?
Nadgrobni spomenik ne bira se često, pa je važno da znate što tražiti. Pročitajte naše nepristrane savjete ........

Spomen, memorijal, obilježava i čuva uspomenu, pisano svjedočanstvo o postojanju...

Nadgrobni spomenik, kamenAli nadgrobni spomenik je puno više od čiste definicije što je memorijal. On obilježava život osobe i može postati fokus na koji se usmjerava tuga onih koji ostaju. Kada izgubite voljenu osobu, u mnoštvu snažnih, pomiješanih osjećaja često imate jaku želju da nekako označite njezin odlazak. Trajni spomenik je tradicija koja seže sve do početka civilizacije, potreba za komemoracijom svojih najmilijih na trajan i osoban način. Za mnoge ljude nadgrobni spomenik je vidljiva veza između preminulih i njih samih.

Odabrati pravi spomenik nije tako teško, kao što neki možda misle, pod uvjetom da imate pravi savjet.

Prvo što trebate znati su pravila i propisi, koji se razlikuju između groblja i groblja, ovisno u čijoj su nadležnosti. Ova stranica će Vas, kroz ovaj i sljedeće članke, voditi kroz ono što trebate znati kad razmišljate o kupnji spomenika. Ukoliko išta bude nejasno, ili želite razgovarati o tim pitanjima, nazovite za prijateljski savjet.

Nadgrobni spomenik naručivanje

Propisi i procedure kod naručivanja nadgrobnog spomenika

Pravni propisi koji vrijede na području cijele zemlje sažeti su u dva temeljna akta: Zakon o grobljima (NN019/1998) i Pravilnik o grobljima (NN 099/2002).

Zakon uređuje izgradnju, korištenje i upravljanje grobljem (lokalna samouprava), dok su za uređenje i održavanje grobnih mjesta dužni brinuti korisnici. Pravilnik o grobljima detaljnije uređuje osnovne normative o prostornim i tehničkim uvjetima kod planiranja izgradnje groblja i pratećih građevina. Točno određuje dimenzije grobnog mjesta, grobnica i zemljanih grobova, kao i uvjete gradnje. Svaka lokalna samouprava ima svoje propise i proceduru izrade nadgrobnog spomenika, te upravljanja i održavanja groblja (Odluka o grobljima).

Pretpostavljena, moguća procedura:

 • Korisnik grobnog mjesta samostalno odabire izvođača radova
 • Izvođač radova dužan je izraditi skicu nadgrobnog spomenika koji se planira izraditi sa preciznim mjerama novog nadgrobnog spomenika.
  Na skici je potrebno iskotirati dimenzije:
  - baze ( širina, dužina i visina )
  - parketa ( širina, dužina i visina )
  - nadgrobne ploče ( širina, dužina i visina )
 • Po primitku Zahtjeva ovlaštena osoba izlazi na teren, dokumentira trenutno stanje nadgrobnog spomenika i okolnih grobova, izrađuje i kotira skicu položajnog plana grobnih mjesta, te naznačuje dozvoljeni položaj novog nadgrobnog spomenika, maksimalne dimenzije novog nadgrobnog spomenika, kao i propisuje uvjete gradnje.
 • Službena osoba kontaktira korisnika grobnog mjesta koji je dužan ovjeriti Izjavu o prihvaćanju skice položajnog plana grobnih mjesta, te naznačenog dozvoljenog položaja novog nadgrobnog spomenika, maksimalnih dimenzija novog nadgrobnog spomenika, kao i propisanih uvjeta gradnje. Po ovlaštenju korisnika grobnog mjesta ovjeru može izvršiti i izvođač radova.
 • Korisniku grobnog mjesta ispostavlja se računa sa uplatnicom za plaćanje naknade za izradu nadgrobnog spomenika.
 • Po dostavi potvrde uplate računa za plaćanje izrade nadgrobnog spomenika lokalna samouprava izdaje korisniku grobnog mjesta DOZVOLU za izradu grobnog okvira ili spomenika. Dozvola je potrebna i za rekonstrukciju.
 • Izvođač radova dužan je Upravu groblja obavijestiti o početku i završetku radova.

Koji model i materijal za nadgrobni spomenik treba naručiti?

Uprave groblja, obično, ne određuju vrstu i boju prirodnog kamena za nadgrobni spomenik (osim ako se ne radi o konzervatorskim radovima na zaštićenim spomenicima). Moguća su slova raznih stilova, boja i završne obrade. Najpopularnija su srebrna i zlatna slova (zlatni listići, a ne zlatna boja koja će, neupitno, brzo izblijediti).

Granit dolazi u mnogim bojama, sa raznih strana svijeta. Indija, Afrika, Skandinavija, Amerika i Kina, da navedemo samo neke proizvođače, te je vrlo izdržljiv materijal. Može biti isklesan, graviran i oblikovan u skladu sa tradicionalnim dizajnom, ili kao suvremena skulptura. Ako se model bira iz ponuđenog KATALOGA, cijena može biti niža od unikatnog modela, posebne izrade. Neke boje su više pogodna za neke vrste ukrasa. Granit tamnih boja (crni) često je skuplji od svijetlih varijanti kamena. Prilikom izrade nadgrobnih spomenika moguća je i kombinacija dvije ili više vrsta granita, što u vještim rukama može rezultirati impresivnim rezultatima.

Nadgrobni ukrasi, koji se graviraju, uglavnom su križevi i razni religiozni simboli. Noviji trend je, da graviranje izražava osobni interes koji je preminula osoba imala u životu. Od ribara do motora i ludih automobila, kućnih ljubimaca, vojnog znakovlja, sve su to zahtjevi koji se postavljaju pred majstora klesara, kojem će u izradi pomoći skeneri i moderna tehnologija.

Precizni bakropisi su najprikladniji za tamnije boje kamena, poput crne ili tamno sive, a za duboko graviranje pogodniji su graniti svjetlijih boja. Granit ne zahtijeva posebno održavanje grobova.

Mramor se obično povezuje sa Italijom, te je stoljećima bio uobičajeni materijal za obradu. Ipak, u posljednjem desetljeću ili dva, postao je osjetljiv na kisele kiše. Ako prošećete Vašim mjesnim grobljem, vidjet ćete puno vrlo prljavih mramornih spomenika. No mramor još uvijek može biti dobar izbor, ako se čisti jednom ili dva puta godišnje. Vidjet ćete neke spomenike u mramoru koji su dobro održavani od strane obitelji, te još uvijek izgledaju kao novi.

Fotografije Vaših najmilijih mogu se gravirati u granitu, postaviti na keramiku (porculan) ili u plastični okvir, koji se jednostavnim postupkom lijepi na površinu kamene ploče. Najbolji izbor su, što se tiče dugotrajnosti, slike gravirane u granit. Prednost fotokeramike je da slike mogu biti u boji. Danas se, za graviranje na nadgrobnim spomenicima, koriste računalom vođeni strojevi i laseri. Gravura treba biti duboka 0,2-0,5 mm, kako bi izdržala sve vremenske uvjete dugi niz godina.

Jedna od važnijih stvari, što se često zanemari, je stabilnost na pritisak. Izuzetno je bitno dobro temeljenje, sidrenje, precizna montaža i kvalitetni materijali za učvršćivanje - fiksiranje dijelova za nadgrobni spomenik.

Kontrolni popis, pitanja koja si morate postaviti:

Koju vrsta kamena želim za nadgrobni spomenik (prema ljepoti ili cijeni)?
Koju boju kamena?
Kakav nadgrobni natpis?
Kakva slova? Koje će boje biti slova za spomenik?
Da li želim graviranje? Skulpturu od bronce?
Nadgrobna galanterija (vaze, ukrasi) kamen ili metal (vrsta metala)?
Da li mi treba kamena posuda za saditi cvijeće? Ako da, gdje točno?
Koliko će to koštati? Da li su u cijenu uključeni svi troškovi?
Koliko dugo će trajati radovi?
Koliko moram platiti unaprijed (avans)? Načini plaćanja?
Kakvu garanciju ću dobiti?

Ako niste sigurni u bilo što gore navedeno, prije nego naručite nadgrobni spomenik, obratite nam se, a nama će biti drago pomoći Vam da pronađete odgovore.

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje