Nadgrobni spomenici - Naslovnica 


Zadruga branitelja, klesarstvo Kontakt Lokacija Zadruge Mapa sajta

 

Zadruga branitelja - Klesarstvo - Markovo Polje 

Izrada spomenika, izrada grobnica

Izrada spomenika - Izrada grobnicaIzrada spomenika - nadgrobni uređaj koji se sastoji od spomenika i pokrovne ploče. Grobnice se mogu graditi samo u skladu sa planom rasporeda grobova Uprave groblja i na mjestima koja su za grobnice unaprijed predviđena.

Korisnik grobnog mjesta odlučuje o oblikovanju nadgrobnog znaka, kakva će biti izrada spomenika, nadgrobni natpisi i uređenje grobnog mjesta - pridržavajući se Plana groblja.

Uprava groblja daje odobrenje za izgradnju nadgrobnog spomenika na pismeni zahtjev korisnika, kojemu se prilaže idejna skica uz naknadu.

Izrada grobnica, izgradnja nadgrobnih spomenika i drugih uređaja na groblju, koji se smatraju građevinskim objektima: potrebno je odobrenje za izgradnju.

  • izrada spomenika ili izrada grobnica mora biti u skladu s planom rasporeda i uređenja grobova
  • stranka svojoj molbi treba priložiti nacrt - izrada spomenika i tehnički opis
  • rješenje o dodjeli prostora za izgradnju od strane Uprave groblja
  • tekst za nadgrobni natpis, koji će biti ispisan na nadgrobnom spomeniku

Izrada grobnicaU slučajevima kada odobrenje za izgradnju nije potrebno, uvjete izgradnje i preinake objekata na groblju utvrđuje Uprava groblja u skladu s planom. Bez dozvole Uprave groblja, na groblju i grobovima ne mogu se obavljati građevinski, obrtnički niti bilo koji drugi radovi.

O oblikovanju nadgrobne ploče, kakva će biti izrada spomenika i natpisa i o uređenju groba, odlučuje korisnik, s tim da nadgrobna ploča odnosno spomenik moraju biti izgrađeni od trajnog materijala (kamen - mramor - granit, beton, legura...) i estetski u skladu s okolnim spomenicima i mjesnim običajima.

Izrada spomenika od svih vrsta kamena, brušenje, poliranje, izrada temelja od armiranog betona - stručno kvalitetno i u ugovorenom roku. Cjelovito nadgrobno uređenje grobova i grobnica, ugradnja nadgrobne opreme i galanterije, graviranje - nadgrobni natpisi, ostale klesarske usluge. Zahtjevi za izgradnju grobnica u zemlji i onih zidnih iz godine u godinu rastu.

Grobnice - Izrada nadgrobnih spomenikaKad se radi o terminu izrada spomenika i grobnica važno je naglasiti da razlikujemo grobnice i pseudo grobnice (imitacija grobnice).

Pseudo grobnica – grobno mjesto sa najviše tri ukopna mjesta u dubinu. Polaganje lijesa vrši se direktno u zemlju.

Grobni uređaj je skoro identičan onom za klasičnu (zidanu) grobnicu i sastoji se od grobnog okvira preko kojeg se postavlja vodoravna nadgrobna ploča. Okomita nadgrobna ploča postavlja se na trakasti temelj. Tlocrtna veličina grobnog mjesta iznosi 1,60x2,50 metara.

Grobnica – grobno mjesto izvedeno kao ukopana betonska prostorija za polaganje lijesa.

Grobni uređaj sastoji se od vodoravne nadgrobne ploče koja se postavlja ili direktno na stropnu ploču grobnice ili na betonski okvir izveden uz rub grobnog otvora grobnice te okomite nadgrobne ploče koja se postavlja na serklaž zadnjeg zida grobnice. Razlikujemo dvije vrste podzemnih grobnica male (4 ili 6 ukopnih mjesta) i velike (8 ili 12 ukopnih mjesta). Tlocrtna veličina grobnog mjesta male grobnice iznosi 1,75x2,90 metara, a velike grobnice 3,20x2,90 metara.

Prirodni kamen za - izrada spomenika i grobnica - GRANIT se kod nas slabo proizvodi. Prvotno stanje ovog gotovo neuništivog kamena bila je magma. Nešto malo ga ima u Bosni, a 90% materijala na tržištu je iz uvoza. Kvalitetniji materijali uvoze se iz Indije, Zimbabvea, Južne Afrike i Brazila ili iz Italije koja ima monopol u J. Africi.

Kineski granit - Izrada spomenika i grobnica od kineskog granita, da ili ne? Lošiji kamen, upija vodu, mijenja boju (crna posvijetli) ili puca! Neki hvale crni kineski granit (shanxi black), ali mi ne radimo sa kineskim granitom. Kineski granit je sasvim u redu za unutarnja oblaganja, ali nikako za nadgrobni spomenik, jer upija puno vode i ako ste locirani u kontinentalnom dijelu, za par godina bi popucao na studeni. Najveća stavka kod cijene prirodnog kamena je prijevoz, a transport iz Kine je zasigurno skuplji nego dovoz granita iz npr. Italije. Za jednako kvalitetan mramor i granit transport je skuplji iz Kine nego iz Europskih kamenoloma.

Nadgrobni spomenici - Zadruga branitelja KLESARSTVO Markovo Polje, obratite nam se sa povjerenjem. Izrada spomenika po najpovoljnijim cijenama.

Grobni okviri, izrada nadgrobnih spomenika i grobnih okvira

Grobni okviri - Izrada spomenikaIzrada okvira za grobna mjesta - jednostruki ili višestruki grobni okviri, kranc, od armiranog betona.

Završna obrada beton, a kupcima preostaje mogućnost oblaganja u kamenu oblogu: kulir, mramor, granit ili neobrađeni kamen.

Izrada po narudžbi. Za branitelje, njihove obitelji i umirovljenike 10% popusta na izradu okvira.
Cijene spomenika - grobni okviri

Relativno jeftino i brzo rješenje su grobni okviri, kulir ili kamen (vapnenac), bez pokrovne ploče, koju može zamijeniti posip od ukrasnog kulira (bijeli ili crni).

JEDNOSTRUKO GROBNO MJESTO: betonski okvir sa armaturom i betonskom dekicom sa zrnom u sredini, te pregradom za cvijeće.
VELIČINA BETONSKOG OKVIRA: 110x240 cm vanjski okvir, a unutarnje dimenzije su 80x220 cm.

Primjer zadanih dimenzija odnosi se na groblje Markovo polje.

Grobni okviri, koje mi izvodimo, vrlo su kvalitetni. Radimo duboko temeljenje te vodoravno i okomito armiranje željezom, rebrasta "šestica". Na takav grobni okvir kasnije možete postaviti bilo koji nadgrobni spomenik. Kvalitetni temelji su prvi uvjet da nadgrobni spomenik traje dugo, bez skupih popravaka i troška rekonstrukcije. Idejno rješenje, cijena i konačan izgled ovisi od zahtjeva naručioca.

 

Nadgrobni spomenici

Spomenici, grobnice

Klesarstvo, Markovo Polje

Groblje Markovo polje Zagreb

Zadruga branitelja - Klesarstvo Markovo Polje
Postavite pitanje, zatražite ponudu, savjet, dogovorite sastanak...

Facebook Twitter
 

Za umirovljenike, branitelje i njihove obitelji: 10% popusta na grobne okvire

Čišćenje kamena

Nadgrobni natpisi  Grobnice

Grobni okviri

Izrada spomenika

MRAMOR  GRANIT

NADGROBNI  SPOMENICI, KATALOG

GALERIJA

Nadgrobni spomenici slavnih

Neobični nadgrobni spomenici

Svi sveti, Dan mrtvih

 
© 2012-2014 - Zadruga branitelja Markovo Polje